Sabtu, 17 Oktober 2020

Khasiat Minum Rendaman Air Kacang Bendi Setiap Hari.

 

Ramai antara kita tidak tahu kacang bendi merupakan sayuran semula jadi yang banyak khasiat. Malah, sayur ini mampu merawat kencing manis dan dapat mengekalkan keremajaan kerana ianya mengandungi antioksidan. Kita sering melihat kacang bendi ini dimasukkan dalam masakan gulai dan kari, ini bertujuan untuk memekatkan kuah dan memberi khasiat dalam masakan.

Hapuskan kolesterol dengan kacang bendi

KOLESTEROL anda tinggi? Apa kata anda cuma amalkan kacang bendi yang diyakini mampu menurunkan kadar kolesterol. Caranya mudah:

Bahan-Bahan:

-10 hingga 15 batang kacang bendi

-Satu liter air

Cara membuatnya:

1) Cuci kacang bendi terlebih dahulu sebelum dipotong menjadi bahagian kecil (seperti dalam gambar).

2) Masukkan bendi yang sudah dipotong ke dalam air atau bekas.

3) Simpankan air rendaman kacang bendi di dalam peti sejuk.

4) Air akan berkurangan selepas direndam, apabila semakin kurang air boleh ditambah semula sehingga penuh. Pastikan anda tambah air hanya 3 kali.

#Jangan bimbang jika air rendaman tersebut menjadi lebih pekat atau likat kerana rasanya akan menjadi lebih sedap dan boleh diminum dengan segar.

“Selain membantu menurunkan kadar kolestrol,Kacang Bendi juga mengandungi Asid Folik yang sangat bagus diamalkan untuk ibu mengandung mahupun ibu yang menyusukan bayi.Saya berjaya menyusukan anak sehingga dia berumur 3 tahun!”

Selain itu ia juga bagus untuk:

Mengurangkan kolesterol

Membantu dalam kes diabetes

Memperkuat sistem kekebalan tubuh

Mencegah penyakit buah pinggang

Meredakan asma

Mengurangkan jumlah glukosa yang diserap oleh makanan melalui saluran pencernaan

Petuanya:

Bahan-Bahan:

10 hingga 15 batang kacang bendi

Satu liter air

Cara membuatnya:

Bendi harus dipotong terlbih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam bekas rendaman air.

1. Basuhkan kacang bendi terlebih dahulu sebelum dipotong menjadi bahagian kecil seperti dalam gambar. 

2. Masukkan bendi yang sudah dipotong itu ke dalam air atau bekas yang anda suka. 

3. Simpankan air rendaman kacang bendi di dalam peti sejuk 

4. Air akan berkurangan selepas direndam, apabila semakin kurang air boleh ditambah semula sehingga penuh. Pastikan menambah air hanya 3 kali tambahan sahaja.

Air rendaman bendi yang telah siap dan dimasukkan ke dalam peti ais.

Anda tidak perlu bimbang sekiranya air rendaman tersebut menjadi lebih pekat atau likat kerana rasanya akan menjadi lebih sedap dan boleh diminum dengan segar.

Atau cara ke 2

Cara penyediaannya:

1. Kacang bendi 10 – 15 biji dibasuh dan dipotong. 

2. Air masak 1 liter. 

3. Masukkan bendi yang telah dipotong ke dalam air. 

4. Simpan di dalam peti sejuk. 

5. Minum selalu. 

6. Bila air telah habis, boleh ditambah air semula hingga penuh. Air boleh ditambah sehingga 3 kali sahaja. 

7. Jangan bimbang jika airnya jadi makin likat. Rasanya akan jadi makin sedap diminum segar. Cubalah.

Atau cara ke 3: 

Anda boleh rendam dalam air yang agak banyak supaya tidak kering ( guna bekas yg besar). Kemudian masukkan kedalam Peti ais semalaman. Minum 30 minit sebelum sarapan.

Semoga bermanfaat

Khasiat Kacang Bendi

Selain dibuat sebagai sayur dalam masakan, bendi juga mempunyai banyak khasiat lain untuk kesihatan manusia.

◦ Air rendaman bendi boleh menyahkan toksik dan disamping itu juga boleh menstabilkan paras gula dan anti diabetes.

◦ Membantu mengelakkan sembelit atau mengurangkan masalah sembelit terutama di kalangan warga tua.

◦ Ia membantu pertumbuhan bakteria baik dalam saluran usus.

◦ Mencuci hati.

◦ Sejenis sayuran yang amat baik untuk mereka yang murung, keletihan dan rasa tidak selesa.

◦ Membantu merawat ulser dan mengurangkan kekejangan pada sendi.

◦ Membantu melicinkan bahagian dalam usus besar.

◦ Juga ianya dapat membantu mengurangkan radang paru-paru, sakit kerongkong serta kesakitan pada dubur.

◦ Sifat yang beralkali membantu menutralkan asid dalam badan sekaligus membantu mengurangkan masalah penghadaman.

◦ Menstabilkan kandungan gula dalam darah.

Semoga bermanfaat untuk semua. Selamat mencuba!


2 ulasan:

  1. Assalamualaikum salam sejahtera warga group��
    �� Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye����

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺����

    3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.

    4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.


    5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

    Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .����

    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    Skg sudah sembuh dari kanser.
    ..........................................................................
    ▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
    ………………………………………………………………………....
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ..........................................................................
    ▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
    Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
    ..........................................................................
    ▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
    ..........................................................................
    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

    BalasPadam