Khamis, 8 Disember 2016

KHASIAT SPIRULINA


KANDUNGAN NUTRIEN DAN KEBAIKAN SPIRULINA

1- Protein & Acid Amino
2 - Asid Lemak dan lain-lain Lipid yang mustahak ; 
3 - Vitamin & Zat Galian 
4 - Asid Gamma Linolenic (GLA) 
5 - Karbohidrat, Pigmen & Enzim

Protein & Acid Amino
  1. Spirulina mengandungi kandungan protein tertinggi berbanding dengan mana-mana pemakanan asli (65%) melebihi daripada daging dan ikan (15%-25%), kacang soya (35%) dan telur (12%).
     
  2. Spirulina adalah sumber protein yang lengkap memandangkan ia mengandungi segala asid amino yang penting.
     
  3. Ia mudah dihadamkan dan menyerap (85%-95%) kerana dinding sel mukopolisakaridanya yang lembut dan tidak mengandungi selulosa (fiber atau serat).
     
  4. Penghadaman dan penyerapan adalah mustahak bagi manusia yang kekurangan nutrien, orang dewasa dan usus yang malserapan 

Asid Lemak dan lain-lain Lipid yang mustahak 


  • Spirulina secara praktiknya tidak mengandungi lemak/100g dan tidak mengandungi kolesterol.
     
  • Ia bagaimanapun sumber pekatan GLA(gamma linoleic acid). Ia membantu dalam menyeimbangkan pengujudan kolesterol, keadaan kulit dan sebagainya.  


  • Vitamin & Zat Galian
    1. Spirulina mengandungi makanan terkaya dalam Beta-Carotene (pro-vitamin A) 10 kali lebih dari lobak.
       
    2. Badan manusia boleh menukar Beta-Carotene kepada vitamin A apabila diperlukan.
       
    3. Vitamin A adalah mustahak dalam mengekalkan lendir selaput (Mucus Membrance) dan pigmen sesuai untuk penglihatan.
       
    4. Beta-Carotene boleh mengurangkan kolesterol dan mencegah kanser.
       
    5. Spirulina adalah sumber utama Vitamin B12. Vitamin ini mustahak bagi menghasilkan sel darah merah, sumsum tulang dan membina sistem saraf.
       
    6. Kebanyakkan tumbuhan serta sayuran tidak mengandungi B12. Vegetarian atau pemakan sayuran perlu mengambil Spirulina untuk menggantikan kekurangan vitamin B12.
       
    7. Vitamin B12 juga membantu mengurangkan risiko serangan lemah jantung dan strok.
       
    8. Spirulina juga merupakan sumber terkaya zat besi (50 kali lebih daripada bayam)
       
    9. Penyerapan zat besi dalam Spirulina adalah 60% lebih baik daripada mana-mana iron supplement seperti `iron sulphate dan sebagainya.
       
    10. Zat besi adalah mustahak bagi menguatkan sel darah merah dan sistem imun yang sihat.
       
    11. Spirulina merupakan salah satu makanan kalsium yang utama, membekalkan lebih kalsium daripada susu. Kalsium adalah mustahak bagi tulang yang sihat dan menghalang penyakit `Osteoporosis.
       
    12. Spirulina juga mengandungi magnesium, kromium, selenium, kuprum dan zat besi.
       
    13. Kromium merupakan faktor utama menghalang serta merawat penyakit diabetes. 

    Asid Gamma Linolenic (GLA)

    GLA, pelupur kepada prostaglandin badan yang terdapat di Spirulina, telah menunjukkan secara kimia dengan kesan bermanfaat ke atas keseluruhan sistem hormon, tekanan prahaid, penurunan kolesterol, sakit jantung, sakit kulit, masalah kesuburan payudara, kanak-kanak yang `hyperactive, arthritis dan sebagainya.


    Karbohidrat, Pigmen& Enzim

    i.) Spirulina mengandungi 15% - 25% Karbohidrat dan gula yang mudah diserapkan oleh badan dengan penglibatan minima insulin. Ia memberikan tenaga segera.
     
    ii.) Pigmen seperti Phycocyanin dan Klorofil membantu membina lebih enzim sesuai untuk mengawal metabolisma badan.
     
    iii.) Spirulina mengandungi bilangan enzim. Salah satu daripadanya adalah `Superoxide dismutase (SOD) . Ia adalah
    mustahak untuk mengeluarkan radikal bebas dan melewatkan proses penuaan.
       

      BERKHASIAT DAN MERAWAT

    • TONIK OTAK
    • KENCING MANIS
    • BUAH PINGGANG
    • SAKIT SENDI
    • GOUT
    • MIGRAIN
    • BARAH
    • GASTRIK
    • MEMBERSIHKAN USUS
    • RADANG HATI
    • RADANG PARU-PARU
    • ANEMIA
    • LUKEMIA
    • PENYAKIT KULIT
    • HIV / AIDS
    • IBU MENGANDUNG
    • SAKIT JANTUNG
    • IBU MENYUSUKAN ANAK
    • KANAK-KANAK
    • MENAMBAH TENAGA
    • DARAH TINGGI
    • LUKA
    • MELECUR
    • MELANCARKAN DARAH
    • MENCANTIKKAN KULIT
    • PENYAKIT CEPAT SEMBUH
    • AWET MUDA
    • HAIWAN PELIHARAAN
    • MENYEGARKAN TUBUH
    • SISTEM KETAHANAN BADAN
    • SINDROM PUTUS HAID
    • SUKAR TIDUR
    • MELEGAKAN BATUK
    • MENGELUARKAN KAHAK
    • LELAH (ASMA)
    • NYANYOK (ALZHEIMER)
    • PARKINSON
    • TIROID
    • TEKANAN (STRESS)
    • BUASIR

    Pada pandangan saya bagi mereka yang telah disahkan HIV positif dan masih belum memulakan rawatan HAART, anda boleh cuba seperti mana yang saudara HR amalkan ini, mana tahu amalan saudara HR juga bersesuaian dengan diri anda. Tetapi kena ingat amalan yang dilakukan oleh orang lain tidak semestinya sesuai dengan tubuh badan kita. 

    Kita semua sepatutnya perlu berusaha meningkatkan CD4 dan memperkuatkan sistem imunisasi tubuh sendiri dan pastinya kita perlu berusaha dan mencuba maka anda boleh mencuba cara amalan saudara HR ini.

    Saudara HR berkeinginan pula mencuba suplement 4Life untuk meningkatkan secara maksimum CD4 beliau, alhamdulillah kerana saudara HR masih belum memulakan HAART dan beliau  sudah pasti boleh mencuba apa jua suplement atau makanan tambahan  dalam usaha meningkatkan CD4 beliau.

    Tetapi buat PLHIV yang sudah memulakan rawatan HAART terpulang pada anda samaada mahu mencuba cara amalan saudara HR ini atau tidak (kalau saya memang hendak mencuba jika ada rezeki).

    Perlu diingat PLHIV yang sudah memulakan HAART perlu mengelak daripada mengamalkan sesuatu product yang ada mengunakan bahan-bahan berbahaya (nama bahan yang kita tidak pasti) kerana amalan mengambil product yang banyak berada dipasaran tanpa usul periksa itu boleh memberi kesan kepada keberkesanan ubatan HAART yang kita ambil dan berkemungkinan akan memudaratkan diri kita.

    Sekiranya sesuatu makanan tambahan tersebut bersumberkan dari sumber asli contohnya madu, bagi saya ianya tidak salah. Saya sendiri sesekali sekala menelan bawang putih mentah yang dikisar halus dicampur digaul bersama sedikit "olive oil" dan menelan bersama jus. Saya juga sesekali sekala mengamalkan meminum air rendaman kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang yang dihancur dan dimasukkan kedalam air panas (seperti minum teh). Juga minum air halia yang saya kisar dan perah sendiri dan jus tomato. Saya juga meminum air buah peria yang direbus mahupun yang diperah sendiri. Itu antara amalan yang sesekali saya lakukan. Semuanya dari bahan mentah murah yang saya rasa baik jika kita amalkan.

    Paling penting eloklah sekiranya kita terutama yang sudah memulakan HAART agar bertanya terlebih dahulu pendapat doktor sebelum mengamalkan sesuatu makanan tambahan yang kita rasa sesuai itu.

    Dan jangan lupa berdoa kepada Allah, jangan stress dan sentiasa positif. Wallahuallam

    Tiada ulasan:

    Catat Ulasan