Rabu, 24 Julai 2013

Aleppo – Mujahidin Syira mendakwa telah merebut seratus peratus wilayah barat seluruh Aleppo
MUJAHIDIN DI SYRIA KUASAI SELURUH WILAYAH ALEPPO.

Aleppo – Mujahidin Syira mendakwa telah merebut seratus peratus wilayah barat seluruh Aleppo, sebuah wilayah utara yang juga merupakan medan pertempuran keras antara pasukan rejim Bashar al-Assad vs mujahidin Sunni selama berbulan-bulan.

“Kami berjaya membebaskan zon barat ke Aleppo. Kami mendapatkan kemenangan ini dengan melawan pasukan rejim Nusyairia dan Garda Revolusi Iran, dan pasukan Hizbullah, “kata mujahidin dalam sebuah video bersama di Internet pada hari Selasa (23/7).

“Pada zon, kita dapat mengatakan bahawa Khan al-Assal telah dibebaskan seluruhnya dan dalam kuasa kendalian kita, yg bermakna seluruh perkampungan di zon ini kendalian kita.”

Khan al-Assal adalah benteng terakhir rejim Nusyairiah di bahagian barat wilayah Aleppo, yang terletak di perbatasan Turki, kata Observatorium SYria untuk Hak Asasi Manusia dan LSM penganalisa pemantauan HAM yang berpengkalan di London untuk Syria melalui intelijen aktivis di negeri ini.

Mujahidin juga berhasil merebut dan menguasai desa Obeida dan Hajireh, tenggara kota Aleppo pada hari Isnin, kata kumpulan mujahidin itu seperti dilampir siar oleh aljazeera..

Pada hari Selasa, Robert Serry, utusan PBB dalam proses perdamaian Timur Tengah, mengatakan bahawa organisasinya telah diberitahu telah terjadi 13 serangan senjata kimia di Syria.

Tuduhan itu datang saat ketua penyelidikan PBB untuk penggunaan senjata kimia di Syria, Ake Sellstrom, dan ketua pelucutan senjata PBB, Angela Kane, tiba di Beirut.

Kedua pegawai itu di arah untuk pergi ke Damaskus pada hari Rabu untuk memulakan rundingan dengan pemerintah Assad untuk mengamankan akses di Syria di mana senjata kimia disebut-sebut telah digunakan.

Sementara itu, 80 anggota pejuang revolusi Syria telah dibebaskan dari penjara pusat Aleppo di bawah kesepakatan bernama “Makanan Untuk kebebasan” oleh Bulan Sabit Merah Suriah yang menjadi orang tengah nya.

Berdasarkan perjanjian tersebut, gerakan Ahrar al-Sham yang mengepung bahagian dari kota yang dikendalikan rejim akan mengurangi blokade mereka agar pasukan misi bantuan makanan dapat masuk dan memungkinkan pasukan mendapatkan persediaan makanan yang sangat diperlukan.
Konflik di Syria, yang meletus lebih dari dua tahun yang lalu, telah membawa angka hampir 100,000 orang tewas, menurut perhitungan PBB.
— dengan Arief Ph.


MUJAHIDIN - SERANGAN PENJARA ABU GHRAIB DAN TAJI LANTAS MEMBEBAS KAN 500 TAHANAN.
BAGHDAD – Mujahidin Daulah Islam Iraq pada Selasa (23/7/2013) mengaku bertanggung jawab atas serangan besar di dua penjara Iraq yang menyebab kan lebih dari 500 tahanan telah dibebaskan termasuk para komandan senior mujahidin.

Mujahidin Daulah Islam Iraq mengaku dengan mengatakan pihaknya telah melakukan serangan terhadap penjara thagut Iraq, Abu Ghraib dan Taji setelah melakukan persiapan selama berbulan-bulan.

“Para Mujahid setelah berbulan-bulan persiapan, menyasarkan dua penjara terbesar milik pemerinta Safawi,” ujar pernyataan Mujahidin seperti yang di lampir siar kenyataan nya oleh Al Arabiya.Pernyataan yang dikeluarkan secara online dan disebar di forum-forum Jihad, datang saat pasukan rezim Iraq melancarkan perburuan besar-besaran.

Serangan ke atas penjara Abu ghraib dan Taji adalah pada Ahad (21/7) malam.Seorang pegawai militer yang tidak mahu identiti nya di dedahkan mengatakan kepada AFP bahawa para tahanan yang melarikan diri termasuk anggota Al Qaeda berpangkat tinggi.

“Hari-hari ‘gelap’ sedang menunggu Iraq. Beberapa dari mereka yang melarikan diri adalah pemimpin senior Al Qaeda,” ujar pegawai tersebut

Tiada ulasan:

Catat Ulasan