Isnin, 25 Mac 2013

Kehilangan Tiga permata serentak pada 13 Jamadil Awal 1434H bersamaan 25 Mac 2013


Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un (إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ)

Kehilangan Tiga permata serentak pada 13 Jamadil Awal 1434H bersamaan 25 Mac 2013..Hujan lebat membasahi bumi mengiringi pemergian kekasihNya....

Ulamak meninggalkan dunia..Dunia ini dah semakin dekat...:(

1) Tuan Guru Haji Ali Kedah : Mengajar Tasawuf (kitab Hikam ) di Masjid-masjid di Alor Setar. Akhlaknya indah. Murabbi selalu cerita mengenainya.

2) Tuan guru Hj Muhammad Abdullah : Ketua Dewan Ulama PAS Negeri Kedah.

3) Dr Uthman El Muhammady yg telah pulang ke Rahmatullah sebentar tadi di rumahnya di ISTAC, IIUM KL Campus, Taman Duta, Kuala Lumpur.

4)
Syeikh Mohamed Said Ramadan al Bouti (Ulama besar Syria yang juga mujtahid)
Sabda Rasulullah s.a.w:

عن عبد الله بن عمرو بن العاص رضي االله عنهما يقول : سمعتُ رسولَ الله صلى الله عليه وسلم يقولُ : إن الله لا يقبضُ العلمَ انتِزاعاً ينزعُهُ من الناسِ ولكن يقبِضُ العِلم بقبضِ العُلم حتى إذا لم يترُكْ عالما اتخذ الناس رؤوسا جهالا فسُئِلوا فأفتَوا بغير علم, فضلوا واضلوا -مسلم

Daripada Abdullah bin 'Amru fin al 'Ash Rodiyallahu 'anhuma, aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda : Bahawasanya Allah s.w.t tidak mencabut (menghilangkan) ilmu itu sekali gus dari dada manusia, tetapi Allah menghilangkan ilmu dengan mematikan alim ulama'. Maka apabila sudah ditiadakan alim ulama', orang ramai akan memilih orang-orang yang jahil sebagai pemimpin mereka, dan apabila pemimpin jahil itu ditanya, mereka akan berfatwa tanpa ilmu pengetahuan. Maka mereka sesat dan menyesatkan orang yang lain - (Riwayat Muslim)

Al-Fatihah....-Jahar
 Inalillah Wa'inalillah irujiun..
[Al-Fatihah] Mac 2013, Dunia telah kehilangan 3 Ulama' tersohor. Semoga Allah merahmati meraka.

1.Syeikh Mohamed Said Ramadan al Bouti (Ulama besar Syria yang juga mujtahid)
2.Syeikh Dr. Muhammad Uthman el-Muhammady (Ulama besar Malaysia)
3.Syeikh Muhammad Abdullah (ketua Dewan Ulama PAS Kedah)

Rasulullah saw bersabda : Sesungguhnya Allah tidaklah mencabut ilmu dengan (menghilangkan) akan ilmu itu dengan sekaligus dari (dada) hamba-hambaNya. Tetapi Allah Ta’ala menghilangkan ilmu itu dengan mematikan alim-ulama sehingga apabila tidak tertinggal satu orang alimpun, manusia akan menjadikan pemimpin-pemimpin dari orang-orang yang bodoh, maka tatkala mereka ditanya (tentang masalah agama), lalu mereka akan berfatwa tanpa ilmu, akhirnya mereka sesat dan menyesatkan. (HR Bukhari)

[SHARE]

Inalillah Wa'inalillah irujiun..
[Al-Fatihah] Mac 2013, Dunia telah kehilangan 3 Ulama' tersohor. Semoga Allah merahmati meraka.

1.Syeikh Mohamed Said Ramadan al Bouti (Ulama besar Syria yang juga mujtahid)
2.Syeikh Dr. Muhammad Uthman el-Muhammady (Ulama besar Malaysia)
3.Syeikh Muhammad Abdullah (ketua Dewan Ulama PAS Kedah)

Rasulullah saw bersabda : Sesungguhnya Allah tidaklah mencabut ilmu dengan (menghilangkan) akan ilmu itu dengan sekaligus dari (dada) hamba-hambaNya. Tetapi Allah Ta’ala menghilangkan ilmu itu dengan mematikan alim-ulama sehingga apabila tidak tertinggal satu orang alimpun, manusia akan menjadikan pemimpin-pemimpin dari orang-orang yang bodoh, maka tatkala mereka ditanya (tentang masalah agama), lalu mereka akan berfatwa tanpa ilmu, akhirnya mereka sesat dan menyesatkan. (HR Bukhari)Doa terakhir Syeikh Ramadhan Al-Bouti :

Kami memohon kepada-Mu ya Allah,
Dengan kasih-Mu kepada kami,
yang dibuktikan dengan keimanan kami kepada-Mu,
... yang dibuktikan dengan penyerahan diri kami kepada-Mu,
yang dibuktikan dengan pertemuan kami sebagai tetamu kepada-Mu, agar Engkau memperkenankan doa kami.

Kembalikanlah kepada kami keamanan dan kesejahteraan,
wahai Tuhan bagi negeri Syam,
Tuhan sekalian alam.. kembalikanlah ia ya Allah, sebagai kegembiraan yang mengisi hati-hati kanak-kanak yang diuji. Kembalikanlah ia ya Allah sebagai kegembiraan yang mengisi hati-hati wanita-wanita kami.

Kembalikanlah ia ya Allah sebagai kegembiraan yang mengisi hati-hati para tawanan yang dikeluarkan dari rumah-rumah mereka, yang dikeluarkan dari tempat tinggal mereka,wahai Tuhan sekalian alam.

Wahai Tuhan semulia-mulia yang tempat meminta,
wahai Tuhan semulia-mulia pemberi, sesiapa yang merancang kejahatan terhada kami maka kembalikanlah perancangan mereka itu kepada diri mereka sendiri,
dan sesiapa yang memusuhi kami,
Engkau musuhilah dia.

Wahai Tuhan kami yang Maha Menganugerahkan,
kami memohon kepada-Mu kasih sayang yang Engkau letakkan di hati-hati setiap ayah dan ibu terhadapa anak-anak mereka,
kami memohon kepada-Mu kasih sayang yang Engkau tinggalkan di hati-hati binatang buas terhadap anak-anaknya,
kami memohon kepada-Mu kasih sayang yang dengannya semua jin dan manusia merasai keamanan hidup didunia ini,
dan kami memohon kepada-Mu kasih sayang dihari akhirat yang Engkau sediakan untuk hamba-hamba-Mu yang beriman pada hari kebangkitan, pada hari semua manusia bangkit untuk menerima pembalasan,kami memohon kepada-Mu ya Allah dengan kasih sayang-Mu terhadap kami agar Engkau segerakan kemenangan buat kami, agar Engkau segerakan kesudahan bagi penderitaan yang kami alami ini.

1 ulasan:

  1. bukan video terakhir kerana video ini telah wujud
    beberapa minggu sebelum beliau wafat.

    BalasPadam